Gedurende 2012-2019 heeft Just van den Broecke maar ook laatste jaren Frank Steggink (m.n. BRT, BGT) zich ingezet om datasets (voor de basisregistraties BRT, BGT, BAG en BRK) met NLExtract software te converteren en op data.nlextract.nl als kant-en-klare PostGIS/CSV-bestanden beschikbaar te stellen. Op z'n Hollands: "liefdewerk oud papier". Dat kostte veel tijd en wat geld (server en storage-huur), maar leverde veel goodwill/waardering. We bemerkten echter gaandeweg het volgende:

• Support-vragen rond inlezen van de data ("Mijn systeem loopt vast bij inladen BGT!").
  • Toenemende vragen, zelfs telefoontjes, wanneer een data-dump uitbleef ("Ik kan mijn werk niet meer doen!")
  • Verzoeken voor dataset-uitbreidingen ("Deze kolom er graag bij"). Bleef vaak stil bij verzoek bijdrage daarvoor.
  • Commerciële partijen verwerken/verrijken de gedownloade datasets ter verkoop o.a. via web/kaartdiensten.
  • Een toenemend aantal "bots", "crawlers" en "auto-downloaders" leggen zwaar beslag op de servers.
  • De "Doneren"-knop op nlextract.nl is in 10 jaar slechts 4x ingedrukt!

Kortom: een toenemend aantal afnemers maakt professioneel gebruik van de NLExtract-downloads. Begrijpelijk dat voor hen kwaliteit, ondersteuning en continuiteit belangrijk is. Hopelijk herkent u zich hierin.

Gezien bovenstaande werd het ondoenlijk om onbetaald ondersteuning te geven en data-kwaliteit en server-performance te garanderen.

Dan is het een logische stap om een "leveringsbijdrage" te vragen. Met deze inkomsten kunnen meer garanties, support, data-kwaliteit en server/download-performance geleverd. Daarom is door Just, onder de vlag van Just Objects B.V., de stap genomen om een "webwinkel", geotoko.nl, voor NLExtract-data-downloads (en later meer) op te zetten. Door de opzet met een GeoCatalogus kunnen ook maatwerk-datasets veel gemakkelijker aangeboden worden, zelfs door/voor derden. Door een systeem van "Kortingscodes" kunnen instellingen en individuen die geen commercieel gebruik van de data maken (bijv OpenStreetMap-mappers en research-instellingen), flinke kortingen krijgen.

NB 1: bovenstaande betreft alleen de NLExtract data downloads, bekend als "data.nlextract.nl". Het NLExtract Open Source project blijft gewoon onder dezelfde voorwaarden bestaan en zal zelfs meer kwaliteit krijgen!

NB 2: bovenstaande geldt voorlopig alleen voor de Basisregistraties (BRT, BGT, BAG en BRK). Datasets als Open(Simple)Topo van Jan-Willem van Aalst blijven gratis en beschikbaar via data.nlextract.nl.