De zogenaamde "dump" bestanden bevatten een export van een compleet en gevuld PostgreSQL Schema. U dient zelf een database aan te maken en daarop de PostGIS extensie te installeren en te activeren.

Hoe dit te doen staat beschreven in the README.txt bestanden die in dezelfde map (directory) staan als waar de .dump files ter download staan. Omdat de dump bestanden met NLExtract software zijn gemaakt, is ook veel te vinden in de NLExtract documentatie: https://docs.nlextract.nl/en/latest/instructie.html . Deze is gericht op Windows gebruikers en bevat veel afbeeldingen.

Voor gebruikers van commandline, m.n. op Mac OSX en Linux systemen volgt hier een beknopte samenvatting:

De PostGIS dumps zijn gemaakt met volgende commando na inlezen Kadaster-PDOK levering bijv NLExtract-BAG:

pg_dump \
--format custom \
--no-password \
--no-privileges \
--no-acl \
--no-owner \
--compress 7 \
--encoding UTF8 \
--file bag-extract-nl.dump \
--schema bagactueel \
bag

Postgres versie vereist is: 10.7 of hoger, en voor PostGIS 2.5 of hoger.

Er wordt dus 1 specifiek schema gedumpt (hier "bagactueel") Het format "custom" wordt gebruikt om compacte (minder GBs) dumps op te leveren. Vandaar dat u bij een inlezen ("restore") eerst een database (hier genaamd: "bag") met PostGIS geactiveerd, moet hebben aangemaakt. Via commandline en "psql" als volgt:

$ createdb <db name>
$ psql <db name>
> CREATE EXTENSION postgis;
> CREATE EXTENSION postgis_topology;

Het inlezen, ook wel "restoren" genoemd, dient met het standaar PostgreSQL "pg_restore" commando te gebeuren.
Dit commando ziet er zo uit:

pg_restore --no-owner -Fc --no-privileges -d bag bag-extract-nl.dump

Krijg je errors? Dan hier aantal tips:

- Bestaat het schema al, bijv "bagactueel". Gooi deze dan eerst weg. in SQL:

DROP SCHEMA bagactueel cascade;

- Bestaat de database? Hier geheten "bag".
- Check dat deze de extension "PostGIS" heeft.
- Maak een "Login role" aan met de naam "bag" (of bgt, brk, brt afhankelijk basisregistratie naam).

- Dit onderdrukt (niet-fatale) foutmeldingen als "role bag does not exist".

Eventueel kan ook de beheertool PGAdmin III (desktop) gebruikt:

- Maak database aan met template PostGIS
- Laad het .dump bestand via de "import" menu optie

Komt u er toch niet uit, neem dan contact op met GeoToko Support via email: support@geotoko.nl.

Links:

- PGAdmin III : https://www.pgadmin.org/ (PGAdmin 4 is inmiddels ook beschikbaar)

- PostGIS: https://postgis.net

- Tutorial pg_restore: https://www.postgresqltutorial.com/postgresql-restore-database/