Deze vraag werd meerdere keren in deze helpdesk gesteld. Inladen van een Adressen CSV, bijvoorbeeld "BAG Woning" gaat op zich goed alleen worden 'vreemde tekens gezien' voor accenten, dus diakrieten. Dit is een typische vraag:

"Wij importeren in een MS SQL Server database. Echter worstelen wij met de te kiezen encoding, wij hebben UTF-8 en ANSI geprobeerd, maar het lijkt niet te lukken. Bijvoorbeeld, het resultaat voor Ampèrestraat wordt dan: Ampèrestraat. Hebt u een idee welke code page gebruikt moet worden bij deze file?"

Wij leveren alle CSV (en database) bestanden in UTF-8. Bij inlezen in elk type database, ook bijv PostGIS, is het belangrijk dat zowel de client als de server de UTF-8 encoding aanhouden. Zeker op Windows systemen wordt vaak met Windows-1252 ingelezen, hetgeen ook leidt tot bovenstaand probleem.

De betreffende klant, kon dit uiteindelijk oplossen en stuurde ons de onderstaande tekst en screenshots, waarvoor veel dank!, die kunnen helpen mocht u eenzelfde soort probleem tegenkomen.

"Het is niet voldoende om UTF-8 als input code page te kiezen. Het datatype van de kolom in de resultaattabel, moet op WSTR gezet worden (UTF-16). Dan gaat het goed." (JvdB: UTF-16 is een superset van UTF-8).

Hopelijk helpt dit mocht u zelfde (soort) probleem tegenkomen. Anders: stel uw vraag via support@geotoko.nl.